Katselin eräänä viikonloppuna pinterestistä kaiken maailman ihania leivonnaisia, ja jäin pohdiskelemaan Madeleine- leivoksia. Mietin leivoksia vielä seuraavallakin viikolla ja sitten repäisin ja kävin ostamassa Chez Mariuksesta Madeleine vuoat. Madeleinen leivosvuoka on siis pienehkö pelti, jolla voi koosta riippuen paistaa useita leivoksia kerralla. Saattaa olla että moni kokisi moisen turhakkeeksi, mutta minulle tämä on ihana pieni lisä varusteluissani. Voit siis tosi hyvin tehdä madeleinet pieniin muffinssivuokiin tai vaikka paistaa ne hyvin voidelluissa ruokalusikoissa, tätäkin kokeilin kerran. Malli ja muoto toki rajaa jotkin lusikat pois pelistä! Kokeile rohkeasti! Madeleinet voi dipata suklaaseen tai vaikka tomusokerista tehtyyn kuorrutteeseen.
Madeleine-leivos resepti
Tarvitset
Madeleine-leivos
125 g munia (2 isoa munaa tai 3 pientä)
125 g sokeria
125 g sekoitus gluteenittomia jauhoja (& valkoista spelttijauhoa, jos vatsasi kestää sitä)
125 g sulatettua laktoositonta voita
½ tl leivinjauhetta
½ rkl raastettua sitruunankuorta
Tee Näin
- Ota munat huoneen lämpöön vaikka edellisenä päivänä tai laita ne hetkeksi n. 30 asteiseen lämpimään veteen.
- Voitele madeleine-vuoat huolellisesti, siten että kaikki kolot ovat voideltu. (Vuokaspray toimii tässä hyvin.) Jos et omista ”madeleine-peltiä” voi hyvin tehdä vaikka muffinsseja!
- Vatkaa munat ja sokeri mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunankuori taikinaan.
- Lisää jauhot ja leivinjauhe nuolijalla taikinaa kevyesti nostellen. (Ripottele jauho mielellään siivilän läpi, jotta taikinaan ei jää paakkuja). Lisää lopuksi sulatettu, hieman jäähtynyt voi varovasti nostellen.
- Kaada taikina pursotinpussiin tai käytä lusikkaa annosteluun. Pursota tai lusikoi taikina vuokiin siten että taikinaa on ¾ vuoan vetoisuudesta.
- Paista 200 asteessa n. 6 minuuttia. Varmista kypsyys kokeilemalla taikinaa eri tartu tikkuun.
- Jäähtyneet leivokset voit koristella dippaamalla leivonnaiset suklaa ganacheen (alla ohje) tai sirottelemalla tomusokeria leivonnaisten pinnalle.
Suklaa ganache (suklaakuorrute)
100g tummaa suklaata
1dl kermaa
- Paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja laita esim. keittolautaselle. Kuumenna kerma pienessä kattilassa ja kaada paloitellun suklaan päälle kuumana. Sekoittele kerma-suklaaseosta, kunnes suklaa on sulanut tasaiseksi massaksi kerman kanssa.
- Dippaa jäähtyneet madeleine- leivokset suklaaseen siten että vain puolet leivoksen pinnasta saa kuorrutteen, laita esim. lautaselle ja odota hetki, että suklaa jähmettyy.
Sitruunainen Tomusokerikuorrute
2dl tomusokeria
1,5rkl sitruunanmehua
- Sekoita ainekset hyvin ja anna vetäytyä ihan hetki
- Dippaa jäähtyneen Madeleine- leivoksen osa kuorrutteeseen ja anna kuivahtaa hetki.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).