Fodmap Safkaa

Ananastorttu ”up-side-down”

Fodmap ystävällinen

Omenat tekevät vatsani kamalan kipeäksi, mutta toisaalta rakastan Tarte Tatiniä. Mun korvaava torttu tälle on ananastorttu, jossa ananasviipaleet näyttelevät omenan roolia ihan mallikkaasti. Tortun hiukan muroinen pohja istuu kivasti yhteen makean ja mausteisen ananastäytteen kanssa. Tykkään itse lisätä pannulle hitusen rommia, mutta torttu ei sitä välttämättä kaipaa. Voit lorauttaa tilalle vaikka hiukan espressoa tai jättää lisäämättä mitään. Saat tortusta kätevästi vegaanisen, kun korvaat voin täytteen ja pohjan kohdalla jollain maukkaalla margariinilla esim. flora merisuola.

Tortun taikina on hitusen hankala käsitellä murenevaisuutensa vuoksi. Olenkin kehittänyt hätäisen kokin oikopolun ja käytän välillä valmista pakastettua gluteenitonta voitaikinaa. Esimerkiksi Pirkka- tuotesarjan gluteeniton voitaikina on raaka-aineiltaan melkoisen sopiva, sillä se sisältää tapiokatärkkelystä & riisijauhoja. Taikinassa on myös myös psylliumia ja tämä saattaa joidenkin vatsaa ärsyttää. Tokikin annos psylliumia torttutaikinassa on melkoisen minimaalinen. Piiras on kokoniasuudessaan suhteellisen nopea ja helppo valmistaa. Mielestäni yhden hengen piiraat ovat mahdottoman suloisia, ja niillä saa kauniin jälkkäriannoksen illalliselle. Isompaa torttua leipoessa, voi ananaksen viipaleet asetella oman maun mukaan vuokaan. Jos käytät uuninkestävää valurautapannua, voit ananaksien haudutuksen jälkeen vain nostaa taikinan ananasten ylle ja tyrkätä herkun uuniin. Nopeaa ja helppoa. Muista kumota piiras sopivalle tarjoilulautaselle! Jos piirastaikina murtuu, älä välitä, maku on silti hurmaava! Vaniljajäätelöä vain kylkeen ja nauttimaan! <3

Ananastorttu ”up-side-down” -resepti

Tarvitset

Pohja

75 g fariinisokeria
150 g laktoositonta voita
100 g gluteenitonta jauhoseosta (esim. fin mix)
100 g gluteenitonta kaurajauhoa
2 rkl maizenaa

HOX! Esim. Pirkka gluteeniton voitaikina toimii tässä piiraassa mainiosti!

Tee näin

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään hyvin ja anna taikinan levätä hetki.
  2. Suosittelen kokeilemaan myös valmiita gluteenittomia taikinoita. : )

Ananaksien valmistelu

1 ”iso”purkki ananasviipaleita tai puolikas ananas (kuorittuna ja kanta poistettuna, viipaloituna)
3 rkl voita
3 rkl fariinisokeria
2 rkl tummaa rommia/jallua
ripaus vaniljasokeria & kanelia

  1. Kuumenna isolla pannulla voi, vaniljasokeri ja fariinisokeri, kunnes sokeri sulaa, lisää rommi/jallu, sekoita ja lisää pannulle vielä ananasviipaleet, mausta kanelilla hitusen. Ole varovainen lämmön kanssa sillä sokeri & voi yhdistelmä palaa suht helposti kovalla lämmöllä. Anna viipaleiden hautua hetki ja käännä ne sitten. Siirrä pannu pois liedeltä.

Piiraiden/piiraan kasaaminen

  1. Voitele kuusi pientä piirasvuokaa / valurautapaistinpannu / matalahko piirasvuoka voilla tai ja laita vuoan pohjalle pala leivinpaperia varmistamaan leivonnaisen irtoaminen vuoasta! Laita ananasviipale vuoan pohjalle ja kaada liemet pannulta ananasten päälle piirasvuokaan.
  2. (Jaa taikina kuuteen osaan) ja taputtele yksi kuudesosa taikinasta ananasviipaleet päälle tasaiseksi kerrokseksi.  Paista 170 asteessa 20 minuuuttia.
  3. Kumoa piiras seuraavasti: Laita lautanen piirasvuoan / pannun ylle ja uunikintaita hyödyntäen kippaa torttu ylösalaisin lautaselle ja nauti jäätelön kera lämpimänä!

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).