Chakchouka on näppärä ja melko nopeasti kokattava brunssiruoka, johon on ihana dipata hyvää leipää. Itse pidän hieman mausteisemmasta ruoasta, ja ripottelen usein kuivattuja chili hiutaleita paistoksen päälle antamaan potkua.
Tämän ruokalajin voi mainiosti kokata edellisen päivän ratatouillesta ja vastaavasta tomaattipohjaisesta kasvispastasta. Olennaista on vain kuumentaa pata kiehuvaksi, ennen kuin kumoat sen uunivuokaan. Kuuma pata edesauttaa kananmunan valkuaisen hyytymistä ja keltuainen jää kivan löysäksi. Jos rikot kanamunan kylmään pataan ja laitat vuoan uuniin, keltuainen kypsyy ennen valkuaista ja se ei oikein rokkaa…
Käytä mausteita ja yrttejä oman maun mukaan. Tuoreet yritit sopivat ihanasti pannun mausteeksi, lisää yrtit tuoreena silppuna valmiiin pannun päälle ja sitten vain nauttimaan!
Ihanaa kesää sinulle! <3
Chakchouka resepti
Tarvitset:
1 rkl oliiviöljyä
1 varsi kevätsipulia (vihreää osaa)
1 pieni paprika pilkottuna
1 tl ras el hanout-maustetta
1 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
2 rkl tomaattipuretta
1 tölkki kikherneitä (valutettuna! Hox! papujen yhteispaino tulisi olla n. 200g)
1 tölkki tomaattimurskaa
tarvittaessa hieman vettä
lisää suolaa oman maun mukaan max. 1 tl
mustapippuria myllystä
4 kananmunaa
Tee näin:
- Kuumenna öljy pannulla ja lisää pilkottu kevätsipuli ja paprika pannulle ja anna hetken hautua.
- Lisää seuraavaksi pannulle kaikki kuivamausteet ja tomaattipure ja sekoita raaka-aineita koko ajan
seuraavaksi lisää pannulle kikherneet ja tomaattimurska, anna nyt keitoksen hautua rauhassa hetki, huom! Pata saa olla paksuhkoa, joten voit antaa sen hautua hetken (n. 15min). Maista suola ja lisää tarvittaessa. Lisää myös mustapippuria myllystä. - Kaada valmis tomaatti-kasvismuhennos uunivuokaan ja tee lusikalla pienet ”pesät” tai kolot kananmunille. Riko kanamunat koloihin, varo ettei keltuaiset hajoa : ).
- Paista n.200 lämmössä n. 10 minuuttia, tai kunnes valkuaiset ovat hyytyneet ja keltuainen on ihanan valuva. Nauti hyvässä seurassa!
Huomio! Jos haluat kypsentää pannun lopuksi uunissa, varmista, että pannu kestää uunia, eli että siinä ei ole sulavia muoviosia.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).