Chia pudding tai suomeksi chia vanukas on loistava vaihtoehto aamupalalle jos kaurapuuro ei sovi sinulle tai se alkaa kyllästyttää. Chia vanukkaan valmistus tai oikeammin chian siementen turpoaminen vie ainakin kolme tuntia, siksi on paras tehdä vanukas illalla ja nauttia aamupalana tai välipalana. Muista vain sekoitella nesteessä ”lilluvia” siemeniä vanukkaan valmistuksen alkuvaiheessa useaan otteeseen, että vanukkaan rakenteesta tulee tasainen. Kauramaidon tai mantelimaidon sijaan voit käyttää myös laktoositonta maitoa tai vaikka kookosmaitoa. Makeutuksena käytän itse usein vaahterasiirappia, myös tavallinen sokeri toki käy, jos kaipaat makeutta vanukkaaseen. Sekoittamalla massaan soseutettuja marjoja tai vaikka kaakaojauhetta saat vaihtelua puddingeihin. Nam!
Tässä tein Chia Puddingin mangokastikkeen kera, no okei hiukka tuli överit tuon mangon kanssa!
Chia pudding resepti
Tarvitset
(3 annosta)
1 dl chian siemeniä
4 dl manteli- tai kauramaitoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vaahterasiirappia
Tee näin
- Laita kaikki ainekset kulhoon.
- Sekoita ensimmäisen puolen tunnin aikana muutaman kerran, jotta pudding ei paakkuunnu ja siitä tulee tasaista.
- Laita chia pudding yöksi jääkaappiin saostumaan.
- Nauti marjojen tai hedelmäpalojen kera. Voit lisätä puddingiin myös esimerkiksi banaanin viipaleita ja granolaa.
”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).