Fodmap Safkaa

Herkullisen rapea granola kruunaa aamupalapöydän

Kaupasta on melko hankala löytää sopivaa ja maistuvaa granolaa, siksi teen sen aina itse. Minun aamupalavaihtoehdoissa on aina oltava granolaa, nautin sen jogurtin ja marjojen kera. Kesällä onkin ihanaa, kun jääkaapista löytyy usein granolan ja jogurtin kylkeen tuoreita marjoja tai vaikka raparperikompottia. Granolaa voi höystää valitsemalla siihen juuri oman maun mukaan raaka-aineet. Minä en niin välitä kuivatuista hedelmistä ja marjoista, karpaloa lukuun ottamatta. Kokeile siis omia suosikkejasi ja löydä oma lempparisi. Kivoja vaihtoehtoja valmiin granolan höysteeksi ovat esim. kuivatut kookoslastut, kuivatut banaanilastut ja vaikkapa pakastekuivattu mansikka (tokikin se on aika hurjan kallista!).

Siementen ja pähkinöiden päiväykset kannattaa tsekata, ennen kuin sekoittaa muihin raaka-aineisiin. Tein itse kerran ison satsin granolaa, ja huomasin vasta maistellessani valmista, että saksanpähkinät olivat ihan kamalan makuisia ja jouduin nyppimään ne pois. Rasvaiset pähkinät ja siemenet tuppaavat härskiintymään vanhetessaan.

Laitain usein mausteita granolan joukkoon tuomaan hieman lisämakua. Minusta kardemumma, kaneli ja vanilja ovat helppoja mausteita. Kokeilin kerran lisätä ihan tosi tummaa suklaata raastettuna kuuman ja paahdetun granolan ylle. Ensin suklaa suli ja sitten se jämähti kivasti granolan joukkoon. Reseptilläni tulee jopa 2L valmista granolaa, eli puolita ihmeessä resepti jos 2 litraa tuntuu reilulta. Voit myös jakaa raaka-aineet kahdelle pellille ja maustaa molemmat hiukka erilailla, muista tällöin käyttää kiertolämpöä uunissasi! Maukkaita kokkailu hetkiä!

Granola resepti

Tarvitset

(2 litraa valmista granolaa)

1 l kaurahiutaleita/hirssihiutaleita jotka sopivat sinulle
1 dl pekaanipähkinöitä
2 dl saksanpähkinöitä
1 dl kuorimattomia manteleita
1 dl hampunsiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
½ dl chiansiemeniä
½ dl öljyä
½ dl vaahterasiirappia
1 tl kanelia
½ tl suolaa

Paahtamisen jälkeen lisää 2 dl kuivattuja karpaloita

Tee näin

  1. Sekoita kaikki ainekset uunipellillä leivinpaperin yllä ja paahda seos uunissa 160 asteessa 40 minuuttia. Sekoita granolaa muutaman kerran paahdon aikana, jotta se paahtuu tasaisesti.
  2. Kun paahdetut siemenet, hiutaleet ja pähkinät ovat jäähtynet, lisää seokseen vasta tuolloin kuivatut karpalot (uunissa karpalot kovettuvat ikävästi) .
  3. Anna seoksen jäähtyä hyvin ja säilytä granola kannellisessa astiassa suojattuna valolta.
  4. Granola kannattaa nauttia muutaman viikon sisällä, sillä pähkinät ja siemenet saattavat härskiintyä ajan saatossa.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).