Fodmap Safkaa

Helppo supersuosikki, Pestopasta

Fodmap ystävällinen

Basilikapesto ja pestopasta on kautta aikojen ollut perheemme kotiruokien supersuosikki. Aloittaessamme noudattamaan FODMAP ruokavaliota koko perheen voimin, oli tämä basilikapeston resepti ensimmäinen, joka hiottiin kaikille perheenjäsenille sopivaksi. Sain reseptin 1990- luvulla ystäviltäni Genovasta. Resepti on helppo ja työvälineenä valmistuksessa voit käyttää blenderiä, morttelia tai vaikka sauvasekoitinta. Samalla reseptillä voit tehdä kylmän kastikeen myös sekoittaen basilikan joukkoon vaikkapa rucolaa tai tilliä. Thaibasilikalla saat pestoon hienoisen aniksen maun, sekin on ihan mielenkiintoinen makuelämys!
Pestokastike säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa pienen öljykerroksen alla kivasti useita päiviä. Peston pinta saattaa tummua päivien kuluessa, mutta se ei estä käyttöä. Pinjansiementen sijaan käytän usein auringonkukansiemeniä, jos kaapisa ei satu olemaan pinjansiemeniä, tämäkin toimii ihan ok. Eli älä suotta stressaa jos joudut korvaamaan raaka-aineita toisilla tuotteilla!

Pesto pasta

Pestopasta resepti

Tarvitset

(n. 4 hlö)

n.100 g basilikan lehtiä (parin basilikaruukun nypityt lehdet)
2 dl öljyä (oliiviöljy tai rypsiöljy)
50 g pinjansiemeniä (laitan itse joskus auringonkukansiemeniä jos pinjansiemeniä ei ole)
50 g parmesaanijuustoa raastettuna (”vegaaniparmesaani”, pecorino- tai västerbottenjuusto toimii myös)
2 rkl itsetehtyä valkosipuliöljyä (kts. ohje ohessa)
1 tl suolaa

n. 400g gluteenitonta pastaa.

Tee näin

  1. Jauha kaikki ainekset yhdessä tasaiseksi massaksi tehosekoitimella, sauvasekoittimella tai käsin morttelissa.
  2. Käytä pestoa pastakastikkeena. Keitä pasta ohjeen mukaan, siivilöi vesi pois ja lusikoi pestoa kuuman, kypsän pastan joukkoon. Sekoita kastike pastaan ja nauti!
  3. Pesto sopii toimii myös mm. maukkaiden voileipien levitteeksi!
Basilikapeston valmistusvideo

Valkosipulin makuinen öljy

Fodmap ystävällinen

Pestopastassa olemme käyttäneet valkosipulin makuista öljyä. Kurkkaa alta tämäkin valmistusvideo.

Tarvitset

2 dl rypsiöljyä
5 valkosipulin kynttä kuorittuna

Tee näin

  1. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kuoritut ja paloitellut valkosipulit
  2. Anna hautua pari minuuttia.
  3. Huomio! Älä koskaan tee valkosipulin makuista öljyä raa’asta valkosipulista, sillä siinä piilee botuliinimyrkytyksen riski!
  4. Siirrä öljykattila pois hellalta ja anna seoksen maustua 2 tuntia. Siivilöi maustumisen jälkeen valkosipulit pois öljyn joukosta.
  5. Siirrä jäähtynyt öljy pulloon, jossa on tiivis korkki. Säilytä viileässä.
  6. Öljy kannattaa käyttää viikon sisällä valmistuksesta.

HUOM! Kuumenna aina valkosipulinkynnet huolellisesti, sillä raa’assa valkosipulissa piilee botuliini-myrkytyksen riski!

Valkosipulin makuisen öljyn valmistusvideo

valkosipuliöljyn valmistusvideo

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).