Fodmap Safkaa

Puutarhurinpiiras (Vegan Gardener´s pie)

Fodmap ystävällinen

Puutarhurinpiiras on vegaaninen versio klassikko ruoasta Shepherd´s Pie, joka perinteisesti on valmistettu lampaan tai naudan jauhelihasta ja perunamuhennoksesta. Käytän itse Bean Better härkäpapumurua tai kylmäsavustettua tofua puutarhurinpiiraaseen. Bean Betterin lempeä fermentoitu härkäpapumuru on Low Fodmap sertifioitu, kotimainen ja tosi maukas! Hyvin toimii myös mikä tahansa rouheinen vegeproteiini, joka vain sopii sinun vatsallesi. Puutarhurinpiiras on ihanan ruokaisa herkku on mahtava ruoka talvisen ulkoilun jälkeen ja maistuu erinomaisesti myös seuraavana päivänä mikrotettuna! : )

Vegepadan valmistus puutarhurinpiiraaseen on varsin helppo. Jos et pidä vaikkapa varsiselleristä, jätä se ihmeessä pois. Pidän itse kovasti varsiselleristä padoissa ja keitoissa ja se antaa kivasti makua. Sellerin vartta pataan annostellessa, kannattaa olla maltillinen, sillä se on fodmap ystävällinen raaka-aine n. 10g kerta-annoksena. Tärkeä maun rakentaja padassa on savupaparikajauhe, joka antaa ihanan ruokaisan maun kasvispadalle.

Perunamuhennos on oikeastaan ihan perusperunamuusi eli kokkaile se maukkaista jauhoisista perunoista ja mausta oman maun mukaan suolalla ja vegemargariinilla. Käytän usein vegaaniruoissa kasvismaitojen sijaan vettä ja ”vegekermaa”, koska vegekerma & maito yhdistelmä on mielestäni hieman maukkaampi kuin pelkkä vegemaito. Nämä on tietty ihan makuasioita.

Kokoa puutarhurinpiiras voideltuun uunivuokaan siten, että pohjalle tulee kerros kasvispataa ja päälle tasainen kerros perunamuhennosta. Perunmuhennos on helpompi levittää kuumana eli älä suotta anna sen jäähtyä ennen kasaamista.
Voit laittaa puutarhurinpiiraan päälle lempparijuustoasi tai vaikka gluteenittomia korppujauhoja ja hiukka margariinia sillä näillä saat vuokaan kivan ja herkullisen pinnan. Onnistuineita kokkailuhetkiä sinulle ja mukavaa viikonloppua! !

Puutarhurinpiiras -resepti

Tarvitset

Perunamuhennos:
1 kg jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
2 rkl margariinia (Keiju Merisuola on mun suosikki)
1 tl suolaa
1 dl kaurakermaa tai muuta kasvispohjaista kermaa

Tee näin

  1. Kuori ja pilko perunat. Keitä perunat runsaassa vedessä kypsäksi. Kaada suurin osa perunoiden keitinvedestä toiseen astiaan.
  2. Soseuta kypsät perunat ja lisää keitinvettä siten, että saat paksuhkon perunamuhennoksen. Lisää soseeseen suola ja margariini. Maista vielä perunasoseen suola.
  3. Voit halutessasi lisätä lorauksen kaurakermaa perunamuhennokseen, se tekee mausta täyteläisemmän.

Vegepata:
500 g fermentoitua naturel härkispapumurua (Bean Better)
2 vartta kevätsipulia
1 iso porkkana
½ tanko varsiselleriä
2 rkl tomaattipyretta
1 rkl soijakastiketta
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta
½ tl sinappijauhetta
½ tl inkiväärijauhetta
2 laakerinlehteä
1 tölkki tomaattimurskaa
3 dl kasvislientä, jonka valmistuksessa ei ole käytetty sipulia

  1. Ruskista härkäpapumurua ja kevätsipulia hetki pannulla. Lisää joukkoon tomaattipyre, soijakastike, omenaviinietikka ja kaikki kuivaat mausteet ja laakerinlehti. Anna mausteiden hautua hetki koko ajan sekoittaen.
  2. Lisää pilkottu porkkana, varsiselleri ja tomaattimurska ja kasvisliemi. Anna padan hautua 15 minuuttia matalalla lämmöllä. Maista suola, lisää tarvittaessa.
  3. Ota pannu pois liedeltä puolen tunnin päästä, kun neste on kiehunut hieman kasaan. Tofupata saa olla paksua ja muhennoksen omaista!

Voit käyttää Low fodmap sertifioidun härkismurun tilalla myös nyhtökauraa tai muuta vegeproteiinia jos vatsasi kestää sen!

Puutarhurinpiiraan kasaaminen:

  1. Öljyä huolellisesti n. 3 l uunikulho.
  2. Kaada härkäpapumuru-kasvispata uunivuokaan ja lusikoi perunamuhennos tasaisesti päälle.
    Voit kuvioida ruokalusikalla tai haarukalla perunamuhennoksen pinnan. Halutessasi voit ripotella pinnalle vegaanista juustoa, korppujauhoja tai margariinia.
  3. Paista n. 180 asteessa 45 minuuttia.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).