Pahoittelut, kun en ole kerennyt kirjoittelemaan reseptejä hetkeen. Huh olipa vauhdikas pikkujoulusesonki töissä! : )
Kuljemme valoa kohti, ja halusin kokata jotain kivaa ja keveää. Pasta on tehty tässä reseptissä jättikatkaravuista, jotka on kovasti korvattavissa esimerkiksi Jalotofun revityllä tofulla. Tofun kera tästä pastaherkusta tulee vegaaninen. Jos ostat ravut pakastealtaasta, kannattaa suosia raakoja rapuja, sillä niistä tulee aina maukkaampi lopputulos. Kypsennäthän raa’at ravut kypsäksi! Kypsän ravun tunnistat hiukan punertavasta väristä, ylikypsänä ravun rakenne taasen muuttuu kumimaiseksi, eli olethan varovainen kypsennys ajan kanssa!! : )
Scampipasta on meidän perheen yksi ylellisistä arkiherkuista. Ruoka on nopea, hyvä ja tämän kokkaamisessa on hankala epäonnistua. Voit hienosti korvata valkoviinin tilkalla sitruunamehua ja lorauksella vettä. Käytä reseptiäni vain suuntaaa-antavana ohjeena, sillä pannun kuumuus ja nesteen haituminen vaikuttavat lopputokseen. Kokeile rohkeasti ja löydä oma tyylisi!
Ihanaa viikonloppua ja muista syödä hyvin! <3
Scampipasta -resepti
Perusresepti on laadittu yhdelle henkilölle. Raaka-aineiden määrää voi kasvattaa sen mukaan, kuinka monelle pastaa tekee.
Tarvitset
100 g raakoja scampi-rapuja (yhtä henkilöä kohden)
oliiviöljyä paistamiseen
1/2 kevätsipulin varsi
1 tl valkosipulinmakuista öljyä
1 keskikokoinen mehevä tomaatti tai 5 kirsikkatomaattia
½ dl kuivaa valkoviiniä
mustapippuria myllystä ja suolaa maun mukaan
tuoretta basilikaa & lehtipersiljaa pieni kourallinen hienonnettuna
Halutessasi chilihiutaleita ja parmesan-juustoa.
Varaa mieluista gluteenitonta pastaa 100 g per ruokailija.
Tee näin
- Sulata scampit ajan kanssa. Voit laittaa ravut jääkaappiin edellisenä iltana, jolloin pääset kokkaamaan nopeammin seuraavana päivänä. Kuivaa ravut sulatuksen jälkeen. (Kuumalla vedellä sulattaminen huuhtoo hyvät maut viemäriin, joten siksi en suosi sitä tapaa.)
- Pasta kiehuu kymmenessä minuutissa. Jos sinulla on sulat ravut käytössäsi, aloita valmistelut laittamalla ensimmäisenä pastavesi kiehumaan ja lisää keitin veteen suolaa 3 rkl kahteen litraan vettä.
Scampikastike (tämä on kyllä hyvin lyhyt kastikeresepti!):
- Hienonna kevätsipuli hienoksi ja tomaatit kuutioiksi, kirsikkatomaatit voit vain halkaista.
- Kuumenna oliiviöljy pannulla kuumaksi ja paista sipuleita hetki, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
- Lisää pannulle sulaneet ja kuivatut ravut, paistele rapuja hetki kunnes läpikuultavuus on kadonnut ja ravut alkavat hieman punertaa.
- Lisää seuraavaksi pannulle tomaatit ja kaada perään tilkka valkoviiniä. Viinin höyry nopeuttaa tomaattien kypsymistä. Anna tomaattien kypsyä hetki.
- Lisää lopuksi tuoreet yrtit, pippuria myllystä ja suolaa maun mukaan.
- Sekoita valmis kastike pastan joukkoon. Minä lisään joukkoon chilihiutaleita tai parmesan-juustoa. Mausta sinäkin oman makusi mukaan!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).