Vuohenjuustopiiras on ihanaa juhlaruokaa! Piiras toimii superhyvin alkupalana, välipalana, iltapalana ja sitä on kiva napostella juhlia seuraavana päivänä jääkaapista. ; ) Vuohenjuustopiiraan täytteessä voit taasen kerran soveltaa täysin omia mieltymyksiäsi. Voit käyttää täytteenä paahdettua munakoisoa, freesattua pinaattia, paahdettua paprikaa tai kesäkurpitsaa, oliiveja jne. Ideana piiraan täytettä suunnitellessa, on huomioida, että runsasvetiset kasvikset luovuttavat melkoisesti nestettä. Nesteen irtoamisen seurauksena piiras vettyy, ja sehän ei ole kovin toivottavaa! Muista siis kuullottaa, freesata, ryöpätä tai muulla keinoin hankkiutua eroon tuoreiden kasvisten mehuista. Täytteen valmistus muilta osin on hyvin yksinkertaista. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin, that’s it! Vegaanisen piiraan reseptin löydät täältä.
Piiraspohjan taikinan valmistus on melko helppoa. Taikina kannattaa tälläkin kertaa pitää hetken jääkaapissa, että taikina käsittely hiukan helpottuu. Käytän itse usein gluteenittomien jauhojen ohella hienoa spelttijauhoa, sillä se sattuu sopimaan pieninä määrinä meidän jengille ja spelttijauho tekee taikinasta melko paljon helpommin käsiteltävän, kuin gluteenittomat jauhot. Olen ostanut Chez Mariuksesta muutamia pieniä irtopohjavuokia, ja niiden avulla saan leivottuja tosi suloisia pieniä piiraita. Nämä pikkupiiraat ovat kivoja, jos haluat tarjota vuohenjuustopiirasta lautasannoksina. Tarvitset piiraalle kivan lisuke salaatin kylkeen ja sinulla on kaunis alkuruoka tarjottavaksi. Nam!
Kokoa piiras ja ripottele päälle juustoraastetta, tämäkin vain jos haluat. Suosittelen tarjoilemaan piiraan hiukan vetäytyneenä, silloin torttu on helpommin käsiteltävä ja saa sen nostettua irtopohjavuoasta kovasti helpommin, kuin justiinsa uunista tulleen piiraan. Herkullisia leivonta hetkiä sinulle ja kivaa viikonloppua! Muista syödä hyvin ja nauttia elämästä! <3
Vuohenjuustopiiras -resepti
Tarvitset
Tee näin
Piiraspohja
200 g gluteenittomia jauhoja
100 g voita (huoneenlämpöisenä = helpompi vatkata!)
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
- Sekoita yleiskoneella tai käsivatkainta käyttäen jauhot ja huoneenlämpöinen voi hyvin.
- Lisää kylmä vesi ja kananamuna sekä suola koko ajan vatkaimella sekoittaen. Taikina on melko paksua ja koneen käyttö tekee leipomisesta helpompaa.
- Laita taikinapallo kelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään. Hieman jähmettynyt taikina on paljon helpompi kaulia ja nostaa vuokaan.
- Kauli taikinasta pieniä levyjä, laita ne voideltuihin pieniin piirasvuokiin tai kauli yksi reilumpi piiraspohja ja laita se voideltuun piirasvuokaan.
Täyte
1 pikku vuohenjuustopötky (180 g)
(n.200g kasviksia oman maun mukaan freesattuna)
1 cm paksuisina viipaleina
1 kevätsipulin varsi hienonnettuna
2 dl laktoositonta kermaa
1 prk laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
1 dl raastettua parmesaania, pecorinoa tai grana padanoa
2 kananmunaa
1 tl hienonnettua rosmariinia
suolaa ja pippuria
- Sekoita kulhossa kerma, tuorejuusto, munat, mausteet, juustoraaste ja silputtu kevätsipuli tasaiseksi seokseksi. Ripottele freesattuja kasviksia pohjan päälle jos haluat lisätä niitä! Kaada kerma-tuorejuustotäyte seuraavaksi piiraspohjan päälle. Asettele vuohenjuustoviipaleet täytteen päälle ja ripottele vielä lopuksi päälle juustoraastetta.
- Paista piiras 175 asteessa 30-45 minuutin ajan. Huom. pikkupiiraat kypsyvät mahdollisesti nopeammin, täytteen paksuus vaikuttaa eli tarkkaile tilannetta!
Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).