Fodmap Safkaa

Keväinen herkku Frangipane- raparperipiiras

Fodmap ystävällinen

Kevään ensimmäiset raparperit nostavat päätään puutarhassa ja kohta voi aloittaa ihanien raparperiherkkujen valmistuksen. Yksi kauneimmista raparperipiiraista on frangipane- raparperipiiras, jonka täytteenä on frangipane nimistä mantelitäytettä. Näin instagramissa ihanan frangipane raparperipiiraan, jossa suloisen pinkin väriset raparperinpalat oli järjestelty siten, että ne muodostavat kauniin mosaiikin. Just nyt pienet raparperin varret ovat minunkin puutarhassa pinkkejä, mutta kasvaessaan ja saadessaan runsaasti auringon valoa ne muuttuvat vihreiksi.

Tutkin hieman asiaa ja selvisi, että kyseinen pinkki kaunis raparperi on Yorkshiren raparperia, jolla on pitkä historia Brittiläisessä gastronomiassa. Nämä kyseiset raparperit kasvatetaan pimeässä kellarissa vain kynttilän liekki valonaan. Siten varren kuori pysyy pehmeänä ja kauniin värisenä. Yritinkin löytää kyseistä raparperia Borough marketista viime viikonlopun Lontoon vierailulla, mutta en harmi kyllä onnistunut… liian kuuma, liikaa jengiä. Oli pakko poistua. : )

Piiraan pohja on melko murenevainen, eli kannattaa laittaa taikina jääkaappin viilenemään ohjeen mukaan. Frangipanen valmistus on hyvin helppoa. Sulata voi ja lisää kaikki raaka-aineet kulhoon ja sitten vatkaa tasaiseksi massaksi sähkövatkaimella. Olen valmistanut piiraan useaan kertaan oman puutarhan raparperista ja varret eivät ole olleet ihan yhtä kauniita, kuin Yorkshiren raparperissa, mutta ihan ok. Kuvan pinkit raparperin varret löysin marketista, ja jätin ne kuorimatta. Kuori ei minusta haitannut syömistä ja ei mennyt ikävästi hampaiden väliin. Voit tietenkin käyttää raparperin sijaan myös marjoja tai vaikkapa sinulle sopivia hedelmälohkoja. Raparperiherkkuja on ihana tehdä keväällä ja alkukesästä. Katso blogista myös Raparperi-rahkapiirasresepti ja Vadelma-raparperitortturesepti. Ihania leivontahetkiä sinulle ja herkullista viikonloppua! : )

Frangipane- raparperipiiras -resepti

Tarvitset

Pohja


200 g gluteenittomia jauhoja
100 g voita (huoneen lämpöisenä = helpompi vatkata!)
1 kananmuna
1 rkl sokeria
n. 2rkl kylmää vettä

Tee näin

  1. Sekoita yleiskoneella tai käsivatkainta käyttäen jauhot ja huoneen lämpöinen voi hyvin sekaisin. Lisää kylmä vesi ja kananamuna sekä sokeri, koko ajan sekoittaen vatkaimella! Taikina on melko paksua ja siksi on hyvä käyttää konetta!
  2. Laita taikinapallo kelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään.

Frangipane

2 kananmunaa
120 g sokeria
120 g voita
150 g mantelijauhoa
1rkl maissijauhoa
1 tl vaniljasokeria

  1. Sulata voita n. 10 sekuntia mikrossa tai anna sen lämmetä huoneen lämmössä kunnes voi on pehmeää.
  2. Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella huolellisesti sekaisin.

Päälle

n. 4,5dl raparperin paloja / marjoja / hedelmälohkoja

Koristele piiras frangipaneen päälle raparperin vinoista paloista tedyllä mosaiikilla.

Piiraan kasaaminen

  1. Voitele piirasvuoka voilla huolellisesti ja kaulitse taikinaa jauhotetun leivinpaperin päällä (helpompi käsitellä). Kääri taikinalevy leivinpaperin kanssa kaulimen ympärille ja siirrä taikinalevy vuokaan leivinpaperia ja kaulinta hyödyntäen, ja painele taikinaa niin, että taikina on tiiviisti reunoja myöten täyttäen koko vuoan. (voit hyvin jättää leivinpaperin taikinan alle vuokaan!) Esipaista n. 175 asteessa 20 minuuttia.
  2. Kaada frangipane-täyte puolikypsän piiras pohjan ylle tasaiseksi kerrokseksi nuolijalla. Ripottele marjat, raparperinpalat (kuvassa raparperin vinoista paloista tehty mosaiikki) tai hedelmälohkot frangipanen päälle. Ripottele päälle sokeria jos haluat makeamman täytteen ja paista piirasta vielä 30 minuuttia 160 asteessa.
  3. Anna piiraan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).