Fodmap Safkaa

Lempeä Butter Chicken eli voikana

Butter chicken eli voikana on meidän perheen yksi rakkaimpia perjantai herkkuruokia. Meillä on traditio, että perjantaina kokataan jotain superherkullista ruokaa viikonlopun aloituksen kunniaksi. Butter chickenin kokkaus pitää tai ainkin kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä. Edellisenä päivänä laitetaan paloiteltu liha marinoitumaan ja mantelit likoamaan. Nämä ovat mielestäni tärkeitä asioita todella herkullisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Kokkaan usein tätä ruokaa hiukan liikaa sillä ajatuksella, että meidän jengi saa lämmitettyä lounaan lauantaina tullessaan töistä ja treeneistä. Kylmänä talvipäivän tai sateisena kesäpäivänä lempeän mausteinen curry maistuu niin ihanalta.

Marinoiduttuaan yön yli, liha kypsyykin suhteellisen nopeasti ja varsinainen ruoanvalmistus vie vain puolisen tuntia. Olennaista tämän ruokalajin kanssa onkin esivalmistelut, älä siis hosu valmistaessasi Butter chickeniä, vaan ota aikaa ja tee se kunnolla, lopputulos kyllä palkitsee sinut!

Taas kerran, voit lisätä ja poistaa mausteita oman makusi mukaan eli opettele tunnistamaan oma makusi ja omat mieltymyksesi. Voit myös tämänkin curryn kohdalla korvata broilerin vaikkapa tofulla, quornilla tai fermentoiduilla harkäpapupalalla. Voi lisätä pataan vihanneksia, perunaa tai vaikka papuja jos vatsasi kestää niitä. Korvaa jogurtti ja kerma sinulle sopivilla kasvisvaihtoehdoilla, tsekkaa vain, että tuotteet kestävät keittämistä. Huomioithan myös raa’at kasvikset haudutusaikaa arvioidessasi. Ihanaa viikonloppua sinulle ja muista syödä hyvin! <3

Butter chicken -resepti

Tarvitset:

Kokkausta edeltävänä päivänä:


700 g broilerin reisilihaa paloiteltuna.

Marinadi:
2,5 dl paksua, vähintään 10 % rasvaa, sisältävää jogurttia
½ sitruunan mehu
pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl valkosipulin makuista öljyä
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
½ tuoretta chilipalkoa paloiteltuna (käytä chiliä oman makusi mukaan, älä lisää jos et pidä!)

Lisäksi edellisenä iltana:
Laita pieneen kuppiin likoamaan ½ dl kuorittuja manteleita.

Tee näin:

  1. Kuutioi broilerin liha reiluihin n. 3x3cm paloihin. Sekoita marinadiainekset kulhossa ja laita broilerin palat marinoitumaan edellisenä iltana.
  2. Peitä kulho kelmulla tai kannella, sillä mausteiden tuoksu voi tarttua jääkaapin muihin ruokiin!

Seuraavana päivänä:

Kastike:
20 g voita
1 kevätsipulin varsi pilkottuna
1 tl kanelijauhetta
½ tl kardemummaa jauhettuna
¼ tl neilikkaa jauhettuna
1 tl garam masalaa
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 purkki tomaattimurskaa & mantelit soseutettuna (hox! valuta manteleista vesi pois!)
½ tl sokeria
1 tl suolaa
1 dl kermaa
tuoretta korianteria

lopuksi viimeistelyyn:

2rkl valkosipulin makuista öljyä
1 ruukku / 1 dl tuoretta korianteria kevyesti hienonnettuna

  1. Kuumenna pannu ja kaada marinoidut broilerin lihat ja marinadit pannulle. Kääntele lihoja ja anna hautua hetki rauhassa kovalla lämmöllä. Liha on kylmää ja pannu jäähtyy heti, jos lasket lämpöä. Kun liha alkaa jo hiukan kypsyä (noin 10 minuutin kuluttua), kaada lihat sopivaan astiaan odottamaan hetkeksi.
  2. Aloita kastikkeen valmistus soseuttamalla tomaattimurska ja yön yli liotetut mantelit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Laita tämä seos sivuun odottamaan hetkeksi.
  3. Laita lihojenhaudutuspannu liedelle ja kuumenna se kuumaksi. Sitten lähdemme valmistamaan kastiketta. Lisää pannulle voi ja kuullota kuivia mausteita ja pilkottua kevätsipulia pannulla voissa matalahkolla lämmöllä hetki.
  4. Lisää pannulle esikypsyneet lihat, tomaattimurska ja manteliseos. Anna kastikkeen hautua rauhassa 20 minuuttia matalalla lämmöllä.
  5. Lisää kastikkeeseen sokeria ja maistele. Lisää tarvittaessa suolaa. Lisää lopuksi vielä kerma ja anna hautua hetkinen.
  6. Ennen tarjoilua lisää hienonnettua tuoretta korianteria tarjoile basmatiriisin kera!
  7. Tarjoile butter chicken basmatiriisin kera.

Tämä curry on makumaailmaltaan hyvin mieto, joten lisää halutessasi chilihiutaleita ja saat tulisen version!

Huom.! Jos käytät yksittäisten mausteiden sijaan currymaustesekoituksia tarkista, ettei sekoituksessa ole ainesosia, jotka eivät sovi sinulle..

”FODMAP-ruokavalio on kaikille yksilöllinen. Tässä blogissa esitellyt reseptit ovat pitkälti kolmivaihesen FODMAP-ruokavalion ensimmäiseen, eli karsintavaiheeseen, sopivia. Turhia rajoituksia kannattaa välttää, eli reseptejä kannattaa ja saa muokata omalle vatsalle sopivaksi!

Tekstit ja reseptit on tarkastanut laillistettu ravitsemusterapeutti ja FODMAP-asiantuntija Leena Putkonen. Tarkemmat raaka-ainekysymykset voi osoittaa hänelle (sähköpostitse
leena@ravitsemusratkaisut.fi tai Instagramissa @LeenaPutkonen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.